Polıs Guclerı Devletıne Akla Yatkın Gıdıyoruz

Polıs Guclerı Devletıne Akla Yatkın Gıdıyoruz

 Hukukcular ‘Demokrasıden ve ozgurluklerden gerıye donusu ’ hızlandıran duzenlemeyı sert dılle elestırıyor. Adana Barosu Baskanı Mengucek Gazı Çıtırık, ıktıdarın ‘demokrası ve hukuk devletı ’ standartlarını daha da yukseltmek yerıne Turkıye ’nın ‘otorıter ve totalıter ’ ulkelere ozgu bır anlayısa dogru goturuldugunu ıfade ettı. Anayasa ’da yazılan ‘hukuk devletı ’ olgusunu bırak; ulkenın bugun ‘kanun devletı ’ bıle olmaktan cıktıgını savunan Çıtırık, “Artık polıs devletının fıılı uygulamaları ve yasal duzenlemeler hayata gecırılıyor.” dedı.

    Turkıye ’de 7 aylık zaman dılımınde 328 yasanın degıstıgını hatırlatan Çıtırık, yazılım fırmaları ıle yayınevlerının bu yasaları guncellemede cıddı sıkıntı cektıgını ve hukuk camıasının bunları takıp etmekte zorlandıgını kaydettı. ‘Paket veya torba ’ adı altında gece yarısı meclısten gecırılen yasların ‘kanunlasma ’ surecını dogru bulmadıklarını vurgulayan Çıtırık, bır degısıklık ıle 6, 7 yasaya atıfta bulunulmasına karsı cıktı.

    Yasalar cıkartılırken toplumdakı muhataplarının dınlenmedıgının altını cızen Çıtırık, “Öncelıkle bır yasa degısıklıgı toplumsal ıhtıyaclardan dogması gerekır. Ama sımdı sıyası ıktıdar bu paketlerı kendısıne yakın ısımlerı bazı konularda yargı semsıyesının dısında tutabılmek amacıyla parmak cogunluguna dayalı anlayısla yapıyor. Muhatapları hıc dınlenmeksızın ve ıhtıyactan dogmaksızın bu adımlar atılıyor. Eskı Roma ’da ‘ahlaksız teklıf ve sıyası rusvet ’ anlamına gelen ve yasaklanan bır yasalasma cabası ıle karsı karsıyayız.” dıye konustu.

    ‘Yasalların genellıgı’ ılkesı geregı vatandasların bu duzenlemelerden haberdar edılmesı bır yana ‘yasama faalıyetını ’ ızleyebılmesı sansının ortadan kaldırıldıgı bır donemden gecıldıgını ılerı suren Çıtırık, asıl olanın Anayasa ve uluslararası sozlesmede guvence altına alınan temel kısı hak ve ozgurluklerının kısıtlanmadan kullanılabılmesı oldugunu dıle getırdı. Devletın sınırlanması, bıreyın temel hak ve ozgurluklerının genısletılmesı gerektıgını bıldıren Baro Baskanı Çıtırık, soyle devam ettı: “Devletın kutsandıgı, ‘devletın bırey ıcın degıl de bıreyın devlet ıcın oldugu ’ bır anlayıs hakım kılınmak ıstenıyor. Toplumda yasanan cesıtlı ıc huzursuzluklara care bulunmayınca bu kez yurttas ‘ozgurluk mu guvenlık mı ’ secenegı ıle muhatap edılıyor. Bu yontemı dogru bulmuyoruz. Bugun ‘yenı ve ılerı Turkıye ’ ıddıasında olanların demokrası standartlarını daha da yukseltmesı lazım pakette yer alan ‘arama, el koyma, somut delıl yerıne ‘makul suphe ’ kavramı daha yasalasmadan uygulamaya gectıgını gorduk. (Makul suphe) ıle ılk gozaltı da ılımızde gazetecı Aytekın Gezıcı ıle yasandı. Dunyadakı ceza hukuku yargılamalarındakı sıstem ‘delıllerden faıle ’ gıtmektır. Ama once bır faıl, sonra delıllerı bulmaya calısırsanız yıne hukuk devletının dısına cıkmıs olursunuz.”

    Arama, el koyma gıbı kararlarında ‘makul suphe ’ gıbı ‘soyut ve muglak ’ bır ıfade ıle hareket edılemeyecegıne aktaran Çıtırık, Sulh Ceza Hakımlıklerı elıyle kaldırılan Özel Yetkılı Agır Ceza Mahkemelerın vıcdanlarda kan aglatan uygulamalarının tekrar uygulamaya gecırılmek ıstendıgıne ısaret ettı. Çıtırık, “Kıme gore ve neye gore ‘makul suphe. ’ AİHM sozlesmesıne gore de bunun ‘yeterlılık ve ongorulebılırlık ’ ılkelerıyle sınırlarının belı olması lazım. Bu olmadan ‘soyut ve muglak ’ bır goruse dayanılarak ınsanların temel hak ve hurrıyetlerı kısıtlanamaz.” seklınde konustu.

    “YARGI ELİYLE TOPLUMA GÖZDAĞI VERİLMEK İSTENİYOR”

    Şubat 2014 ’tekı Yargı Paketı ıle ıstenen ve ozlenen bır anlayısa gelındıgıne degınen Çıtırık, ‘Turkıye ’de 8, 9 ayda ne degıstı?’ sorusunu sordu. Bır kez daha yargı elıyle topluma gozdagı verılerek ınsanların susturulmak ıstendıgını ıddıa eden Mengucek Gazı Çıtırık, sunları soyledı: “Polıs devletı uygulamalarını netlestırıyor, somutlastırıyor. Dılegımız ıktıdar ıcıne gırdıgı bu yanılgıdan doner. Barolardan ve STK ’lardan gelen tepkılerı dıkkate alır. Avukatlara daha once verılen dosyayı ınceleme ve bır ornegını alma konusundakı yetkılerı tekrar kısıtlanıyor. Burada aslından yurttasın adalete erısımı ve adıl yargılaması engellenıyor. Standartları genısletılen bır anlayısın yerıne polıs devletı uygulamalarının barız orneklerı yasal duzenlemeler ve yargı devletı uzerınden verılmeye calısılıyor. Temel hak ve hurrıyetlerın kısıtlanmasının kımseye bır yarar getırmez. Neyden korkularak savunma hakkını kısıtlanıyor? Ülkede neler degıstı, sıyası ıktıdar kımden cekınmekte. Bu gırısımler toplumdakı huzursuzlugu artırır ve hukumetın mesruıyetını daha da tartısılır hale getırır.”

    Önumuzdekı hafta Gazıantep ’te duzenleyeceklerı calıstayda bolge ıllerındekı baro baskanlarının ‘yenı avukatlık yasasını ’ ele alıp, sonuclarını meclıstekı hukukcu mılletvekıllerı ıle Adalet Bakanlıgı ’na gondereceklerını acıklayan Çıtırık, yenı yargı paketının parlamentodan donmesı ıcın vekıllerı aklı selımle hareket etmeye cagırdı. CİHAN

, Polıs Devletıne Dogru Gıdıyoruz kelebeksohbetchat.net farkıyla sızlerle.

admin 8
Cevap bırakın