Türkiye, Yıpranmamış Aynı Kuş Cenneti Kazanıyor
Uluslararası kano ve kürek parkuruna dönüştürülmesi planlanan göletler için ‘Türkiye yeni bir kuÅŸ cenneti kazanıyor’ diyen uzmanlar, insanın tahrip ettiÄŸi alanların üzerine doÄŸanın yeni bir yaÅŸam alanı inÅŸa ettiÄŸini vurguluyor. Göletlere yapılacak kürek ve kano parkurunun alanın doÄŸal zenginliÄŸine zarar vereceÄŸi uyarısında bulunan uzmanlar, katliama varan avcılığın da önüne geçilmesi gerektiÄŸini ifade ediyor.
Sakarya Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölüm Başkanı Doç. Dr. Ali Uzun, Mollaköy göletlerinin özellikle kuş türleri açısından 5yıldızlı bir otel kıvamında olduğunu söyledi.
Mollaköy göletlerinin birbiriyle baÄŸlantılı ya da baÄŸlantısız olan yedi tane göletten oluÅŸtuÄŸunu kaydeden Uzun, ÅŸunları kaydetti: “1970’li yıllarda o alan meraymış. Daha sonra oradan kum çıkarmak amacıyla açılan ocaklar kapatılmadığı için insan tahrip etmiÅŸ sonra doÄŸa onun üzerine yeni bir yaÅŸam alanı inÅŸa etmiÅŸ ve ÅŸu an da Mollaköy göletleri özellikle kuÅŸ türleri açısından 5 yıldızlı bir otel kıvamında persfektife sahip. İlk yaptığımız arazi çalışmalarında oldukça farklı habitat tipleri var. Ormanlık alan, tarım alanı, sazlık, sulak alan var. Akarsu ve durgunsu var. Bu kadar habitat çeÅŸitliliÄŸinin olması, aynı zamanda göletlerin sığ olması ve Sakarya’nın da göçmen kuÅŸ türlerinin geçiÅŸ bölgesinde olması nedeniyle orası ÅŸu anda çok önemli bir sulak alan ön bilgisini bize veriyor.”
    Göletlerle ilgili yüksek lisans tezi çalışması yürüttüklerini anlatan Uzun, “Bu çalışmalar esnasında tahmin ediyorum ki Mollaköy göletleri sulak alanı Türkiye’nin önemli sulak alanlarından, kuÅŸ türlerini barındıran önemli bir sulak alanı olarak ortaya çıkacak. ‘Türkiye’ye yeni bir kuÅŸ cenneti geliyor’ diyebiliriz.” ifadesini kullandı. Bölgede yer alan kuÅŸların göç yolu üzerindeki Acarlar Longozu (subasar orman), Sapanca Gölü ve Poyrazlar Gölü’nde de çalışmalar yaptıklarını belirten Doç. Dr. Ali Uzun, Mollaköy göletlerinin kuÅŸ türleri açısından Acarlar Longozu kıvamında özellik göstereceÄŸine dikkati çekti. İlk arazi çalışmalarında pek çok kuÅŸ türünü gözlemlediklerini dile getiren Uzun, ÅŸu bilgileri verdi: “Ördek türlerinden elmabaÅŸ patka, pasbaÅŸ patkayı gördük. Göç döneminin başındayız. Kasım, aralık gibi türlerin daha yoÄŸun geleceÄŸini, tür sayısının artacağını, birey sayısının artacağını tahmin ediyoruz. Su çulluÄŸu da göçmen bir kuÅŸ. Kış göçmenidir. Onu da gözlemledik. Bunun yanı sıra gri balıkçıl da var. Bunlar öncü türlerdir. Gösterge türlerdir. Bu türler varsa diÄŸer türler de ‘buraya gelecektir’ demektir. Bir yıl sürecek çalışmamızda nesli tehlike altında olan türlerin buraya uÄŸrayıp uÄŸramadığı, mesela dikkuyruÄŸu Sapanca Gölü’nde gözlemlemiÅŸtik. Sapanca Gölü’nden ziyade Mollaköy göletleri dik kuyruÄŸun uÄŸrayabileceÄŸi daha uygun yaÅŸam alanı içermekte. İlk izlenimlerde ortaya çıkan tablo Sakarya ve Türkiye yeni bir kuÅŸ cenneti kazanıyor gibi gözüküyor. Oldukça önemli bir sulak alan persfektifine sahip. Çalışmamız neticesinde ortam dahada çözümlenmiÅŸ olacak.”
    KATLİAM DÜZEYİNDE AVCILIK
    Mollaköy göletlerinin olduÄŸu bölgeye ulusal veya uluslararası bir kano ve kürek parkuru yapılmasının düşünüldüğünü kaydeden Uzun, “Böyle bir müdahale ve böyle bir yapının oranın zenginlik durumuna zarar vereceÄŸini düşünmekteyiz. Dolayısıyla bu projenin bir kez daha gözden geçirilmesi lazım. Aynı zamanda av yoÄŸun bir baskı unsuru olarak karşımıza çıktı. Burası bilinmediÄŸi için, önemi ortaya çıkarılmadığı için avcılık için serbest bir bölge. Çok yoÄŸun bir avcılık var. Özellikle yöre halkıyla konuÅŸtuÄŸumuzda katliam düzeyinde kuÅŸ türlerinin avlandığı söyleniyor. Bu iki unsur ÅŸu an Mollaköy sulak alanıyla ilgili önemli tehdit olarak karşımıza çıkmakta. Dolayısıyla bu alanın korunması, dikkat edilmesi ortaya çıkaracağımız bilimsel veriler paralelinde tabideılması çok önemli. Ülkemizde son yıllarda artan foto safari için de önemli bir merkez olacaktır. KuÅŸ gözlemciliÄŸi turizmi için imkan saÄŸlayacaktır. Çıkacak bilimsel veriler paralelinde korunacak yerler arasına alınması son derece önemlidir.” dedi. CİHAN
, Türkiye, Yeni Bir Kuş Cenneti Kazanıyor kelebeksohbetchat.net farkıyla sizlerle.
Facebook Profilinde Paylaş
Ekleyen by : admin
Yorumlar : Yorum Yok
Etiketler : ekonomi, haber, haberler, türkiye, türkiye cumhuriyeti
Okunma Sayısı :
Tweet