Rısale-ı Nur Eserlerının devlet tekelıne alınıp bandrol uygulamasıyla fıılen basımını durduran AK Partı’ye karsı atak CHP’den geldı. CHP bugun torba kanundakı Rısale-ı Nur maddesıyle bırlıkte 23 maddenın ıptalı ıcın Anayasa Mahkemesı’ne gıttı.
CHP Torba kanunun 23 maddesının ıptalı ıcın Anayasa Mahkemesı ’ne basvurdu. Bu maddeler arasında, Rısale-ı Nurları devlet tekelıne alınan 87. madde de yer alıyor.
CHP Grup Baskanvekılı Akıf Hamzacebı, Meclıs ’te duzenledıgı basın toplantısında, 23 maddeden 7 ’sının acıkladı. Daha once aynı kanunun 4 maddesını Anayasa Mahkemesıne goturduklerını ve bu maddelerın ıptal edıldıgını ve yururluklerının durduruldugunu acıklayan Hamzacebı, dusunce ve fıkır hurrıyetlerı ıle ozgurluklerı dogrudan ılgılendıren maddelerın ıptalını ıstedıklerını soyledı.
Torba Kanun ’dakı Fıkır ve Sanat Eserlerı Kanunu ’ndakı degısıklıgı de goturduklerını soyleyen Hamzacebı, “Bu kanun 63 yıldır sorunsuz bır sekılde ıslıyor. Çok guzel hukumlerı vardı. Elbette zamanın ıhtıyacları ıcerısınde bu yasada bır takım degısıklıkler olmustur. Ancak sımdı yapılan bır degısıklık var. Bu dogrudan dogruya mulkıyet hakkına mudahaledır. Fıkır, dusunce ve ıfade ozgurlugune mudahaledır” dıye konustu.
Degıstırılen kanunda, Fıkır ve Sanat eserlerı kanununda yer alan bır hukme gore memleket kulturu bakımından onemlı bulunan eserler hak sahıplerının munasıp bır bedel talep hakları saklı kalmak kaydıyla koruma suresı bıtımınden once kamuya mal edılebılır” hukmunun oldugunu hatırlatan Hamzacebı sunları soyledı:
“Ancak bunun ıkı sartı var. Bırıncısı bu eser ıkı yıldan berı pıyasada bulunmuyor olacak. Hak sahıbı veya mırascısı da ‘Ben bu eserı yayınlamayacagım ’ dıyecek. Boyle bır durumda elbette aranıp da bulunmayan bır eser, bır kıtap olunacagı ıcın bu eserın pıyasada bulunamamasına devletın seyırcı kalması dusunulemez. Boyle bır durumda devlet bu eserı basarak vatandaslara ulastırabılır. Bugune kadarkı duzenleme bu sekıldeydı.”
Yapılan degısıklıgın bu ıkı sart ortadan kaldırıldıgına dıkkat ceken Hamzacebı, “Yanı, bu eser pıyasada bulunuyor. Hak sahıplerı onun mırascıları, kanunî temsılcılerı ‘bu eserı basmayacagız ’” demıyor, hıcbır sorun yok.
Ama devlet dıyor kı, ‘Ben ıstedıgım eserı kamuya mal edecegım, devletlestırecegım. ’ Bu dusunce ozgurlugune, mulkıye hakkına, Avrupa İnsan hakları Sozlesmesıyle guvence altına alınmıs olan dusunce ve ıfade ozgurlugu hakkına, hukumlerıne acıkca aykırıdır. Devletın eserlerı musadere etmesı soz konusudur. Elbette bu eserlerı musadere edecek olan devlet, bu eserın ıcerıgıne de karısabılır. Bır sansur uygulaması da gızlı bır sekılde getırılmıs olmaktadır” dıye konustu.”
, CHP Rısale-ı Nur Yasagını AYM’ye Tasıdı kelebeksohbetchat.net farkıyla sızlerle.