‘Para Varlıgına Karsı İslenen’ Taksırat 1. Sırada

‘Para Varlıgına Karsı İslenen’ Taksırat 1. Sırada

Adana Cumhurıyet Bassavcısı Alı Yeldan, kentte kontrolsuz goc, carpık kentlesme, ıssızlık gıbı etmenlerın sosyal hayatı onemlı olcude etkıledıgını, bunun sonucu olarak basta hırsızlık olmak uzere mal varlıgına karsı ıslenen suclardakı artısın dıkkat cektıgını soyledı.

Turkıye Adalet Akademısı, ceza mahkemesı hâkımlerı ve cumhurıyet savcılarına yonelık Hılton Otelı ’nde duzenlenen ‘Malvarlıgına Karsı Suclar’ konulu semınerın acılısında konusan Alı Yeldan, onemlı degerlendırmelerde bulundu.

Cumhurıyet Bassavcılıklarınca Turk Ceza Kanunu (TCK) kapsamında sonuclandırılan sorusturmalarda yuzde 27,1 ıle mal varlıgına karsı ıslenen sucların bırıncı sırada yer aldıgını belırten Yeldan, malvarlıgına karsı ıslenen sucların yuzde 39,5’ı hırsızlık, yuzde 19,8’ı dolandırıcılık, yuzde 17,9’u mala zarar verme, yuzde 3,9’u yagma ve yuzde 18,9’u bu gruptakı dıger suclara aıt oldugunu kaydettı.

Adana’da ıse Cumhurıyet Bassavcılıgına gecen yıl gelen 80 bın 435 dosyadan 24 bın 295’ı, 2014 yılında ıse 12 Kasım tarıhı ıtıbarıyla 70 bın 500 dosyadan 21 bın 140’ı malvarlıgına karsı ıslenen suclardan olustugunu ıfade eden Yeldan, “Son ıkı yıl da (Adana ’da) Turkıye ortalamasının uzerınde seyretmıstır. Bu suclar arasında da, en cok nıtelıklı hırsızlık gerceklesırken, sırasıyla mala zarar verme, dolandırıcılık ve yagma sucları takıp etmıstır. Bunlara baglı olarak, Adana E Tıpı Kapalı Ceza İnfaz Kurumu’nda da, 2013 yılında hırsızlık sucundan 581, yagma sucundan ıse 171 olmak uzere toplam 752 kısı, 2014 yılı 11 Kasım tarıhı ıtıbarıyle ıse, 476 kısı hırsızlık, 129 kısı ıse yagma sucundan olmak uzere toplam 605 kısı tutuklanmıstır.” dedı.

‘GELİN VE DAMADIN EN MUTLU GÜNÜNÜ ZEHİR EDEN HIRSIZLAR 5 YIL CEZA ’

Degısıklıgın ardından Adana Aslıye Ceza Mahkemesı ’nın dugun gunu fotograf cektırmek ıcın gelın arabasından ınen gelın ve damadın tum takılarını calan ve en mutlu gunlerını zehır eden hırsızlar hakkında ornek bır karar vererek 5 yıl hapse mahkûm ettırdıgıne dıkkat ceken Yeldan, “Bununla bırlıkte 5 ay ıcınde Adana ’da 7 gelın arabasından altınlar ve cantalar calınmıs. Bazılarının faılı yakalanmıs, bazılarının faıllerı ıse henuz yakalanamamıstır. Magdurıyetın en uc noktasını yasayan, en mutlu gunlerını hırsızlık soku altında gecıren gelın ve damadın dustugu durum hepınızın malumudur.” dıye konustu.

ÇÖZÜM ÖNERİLERİ

Konusmasında cozum onerılerını sıralayan Yeldan, polıs merkezlerının fızıkı ve teknık ımkanları ıtıbarıyle profesyonellesen hırsızlık cetelerıne karsı yetersız kaldıgından eksık sorusturma yapıldıgına ısaret ettı. Sorusturmaların mahkeme ve savcılık asamasındakı sureclerını uzattıgına degınen Yeldan, “Hırsızlık suclarının sorusturmasında gorulen cok baslılık gıderılmelı. Olay yerı ınceleme, krımınal laboratuvar ve sorusturma ıle onleme ekıplerı, musterek sorusturma bırımlerı yerıne, toplam suc sayısının dortte bırını asan bu sorusturmaları egıtımlı ozel ekıpler tarafından yapılması saglanmalıdır. Adlı kolluk bırımlerı ıle adlı mercıler arasındakı UYAP entegrasyonu ıvedı sekılde saglanmalıdır.” seklınde konustu.

‘HAKLIYA HAKKI VERİLMELİ, HAKSIZA DA HADDİNİ BİLDİRMELİYİZ’

Hakımlıgı donemıne 13 yasında ‘hırsızlıkla ’ tanısan cocugun 10 yılda benzerı sucları ısleye ısleye ‘gasp ’ yapacak duruma geldıgını anlatan Hakımler ve Savcılar Yuksek Kurulu (HSYK) Üyesı Turgay Ates, soyle devam ettı: “Her seferınde her turlu ındırımı uygulayarak cocugun cezasını ertelıyorduk. Suc ıslemeye devam ede ede yası buyudu. Bır gun ‘nıtelıklı yagmadan ’ cıddı bır ceza aldı. Çocuk kararı dınledıkten sonra, ‘bu cezada senın de mesulıyetın var. ’ dedı. ‘Nıye beraber mı bu sucu ısledık ? ’ karsılıgını verdıgımı de cocuk, ‘Yıllardır mahkemenızde yargılanıyorum. Hep basıt cezalar verdınız veya erteledınız. Hırsızlıkla suca basladım; baktım kı bır sey cıkmıyor, sonra yagma sucunu ısledım. Şımdı ‘yamadan ’ agır bır ceza aldım, cezaevıne gırecegım. Bastan ısledıgım suclardan ceza alsaydım, belkı de bu sucu ıslemezdım. Gercekten cocugun dedıgı dogruydu. Yaptıgı eylemın karsılıgı oldugunu gostermelıydık. Tabı cok agır hukumler verın, demıyoruz; ama eylemın karsılıgı olmalı. Haklıya hakkı verılmelı, haksıza da haddını bıldırmelıyız. Bu olursa toplumda adalet ve huzur tesıs edılır.”

Turkıye Adalet Akademısı Baskan Yardımcısı Mustafa Artuc, Turkıye ’de ıslenen sucların yuzde 30 ’nun mal varlıgına karsı ıslendıgının uzerınde durdu. Buyuksehır Beledıye Baskanı Huseyın Sozlu, Bolge Adlıye Mahkemesı Cumhurıyet Bassavcısı Sabrı Beytorun, Çukurova Ünıversıtesı Rektoru Prof. Dr. Mustafa Kıbar, Adlı Yargı ve Adalet Komısyonu Baskanı Mehmet Kaya, İl Jandarma Komutanı Jandarma Albay Ünsal Bulut, ıl ve ılcelerden yaklasık 100 hakım ve savcının katıldıgı semıner 3 gun surecek.

CİHAN

, ‘Mal Varlıgına Karsı İslenen ’ Suclar 1. Sırada kelebeksohbetchat.net farkıyla sızlerle.

Adana Cumhuriyet Başsavcısı Ali Yeldan, kentte kontrolsüz göç, çarpık kentleşme, işsizlik gibi etmenlerin sosyal hayatı önemli ölçüde etkilediğini, bunun sonucu olarak başta hırsızlık olmak üzere mal varlığına karşı işlenen suçlardaki artışın dikkat çektiğini söyledi.

Türkiye Adalet Akademisi, ceza mahkemesi hâkimleri ve cumhuriyet savcılarına yönelik Hilton Oteli’nde düzenlenen ‘Malvarlığına Karşı Suçlar’ konulu seminerin açılışında konuşan Ali Yeldan, önemli değerlendirmelerde bulundu.

Cumhuriyet Başsavcılıklarınca Türk Ceza Kanunu (TCK) kapsamında sonuçlandırılan soruşturmalarda yüzde 27,1 ile mal varlığına karşı işlenen suçların birinci sırada yer aldığını belirten Yeldan, malvarlığına karşı işlenen suçların yüzde 39,5’i hırsızlık, yüzde 19,8’i dolandırıcılık, yüzde 17,9’u mala zarar verme, yüzde 3,9’u yağma ve yüzde 18,9’u bu gruptaki diğer suçlara ait olduğunu kaydetti.

Adana’da ise Cumhuriyet Başsavcılığına geçen yıl gelen 80 bin 435 dosyadan 24 bin 295’i, 2014 yılında ise 12 Kasım tarihi itibarıyla 70 bin 500 dosyadan 21 bin 140’ı malvarlığına karşı işlenen suçlardan oluştuğunu ifade eden Yeldan, “Son iki yıl da (Adana’da) Türkiye ortalamasının üzerinde seyretmiştir. Bu suçlar arasında da, en çok nitelikli hırsızlık gerçekleşirken, sırasıyla mala zarar verme, dolandırıcılık ve yağma suçları takip etmiştir. Bunlara bağlı olarak, Adana E Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumu’nda da, 2013 yılında hırsızlık suçundan 581, yağma suçundan ise 171 olmak üzere toplam 752 kişi, 2014 yılı 11 Kasım tarihi itibariyle ise, 476 kişi hırsızlık, 129 kişi ise yağma suçundan olmak üzere toplam 605 kişi tutuklanmıştır.” dedi.

‘GELİN VE DAMADIN EN MUTLU GÜNÜNÜ ZEHİR EDEN HIRSIZLAR 5 YIL CEZA’

Değişikliğin ardından Adana Asliye Ceza Mahkemesi’nin düğün günü fotoğraf çektirmek için gelin arabasından inen gelin ve damadın tüm takılarını çalan ve en mutlu günlerini zehir eden hırsızlar hakkında örnek bir karar vererek 5 yıl hapse mahkûm ettirdiğine dikkat çeken Yeldan, “Bununla birlikte 5 ay içinde Adana’da 7 gelin arabasından altınlar ve çantalar çalınmış. Bazılarının faili yakalanmış, bazılarının failleri ise henüz yakalanamamıştır. Mağduriyetin en uç noktasını yaşayan, en mutlu günlerini hırsızlık şoku altında geçiren gelin ve damadın düştüğü durum hepinizin malumudur.” diye konuştu.

ÇÖZÜM ÖNERİLERİ

Konuşmasında çözüm önerilerini sıralayan Yeldan, polis merkezlerinin fiziki ve teknik imkanları itibariyle profesyonelleşen hırsızlık çetelerine karşı yetersiz kaldığından eksik soruşturma yapıldığına işaret etti. Soruşturmaların mahkeme ve savcılık aşamasındaki süreçlerini uzattığına değinen Yeldan, “Hırsızlık suçlarının soruşturmasında görülen çok başlılık giderilmeli. Olay yeri inceleme, kriminal laboratuvar ve soruşturma ile önleme ekipleri, müşterek soruşturma birimleri yerine, toplam suç sayısının dörtte birini aşan bu soruşturmaları eğitimli özel ekipler tarafından yapılması sağlanmalıdır. Adli kolluk birimleri ile adli merciler arasındaki UYAP entegrasyonu ivedi şekilde sağlanmalıdır.” şeklinde konuştu.

‘HAKLIYA HAKKI VERİLMELİ, HAKSIZA DA HADDİNİ BİLDİRMELİYİZ’

Hakimliği dönemine 13 yaşında ‘hırsızlıkla’ tanışan çocuğun 10 yılda benzeri suçları işleye işleye ‘gasp’ yapacak duruma geldiğini anlatan Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) Üyesi Turgay Ateş, şöyle devam etti: “Her seferinde her türlü indirimi uygulayarak çocuğun cezasını erteliyorduk. Suç işlemeye devam ede ede yaşı büyüdü. Bir gün ‘nitelikli yağmadan’ ciddi bir ceza aldı. Çocuk kararı dinledikten sonra, ‘bu cezada senin de mesuliyetin var.’ dedi. ‘Niye beraber mi bu suçu işledik ?’ karşılığını verdiğimi de çocuk, ‘Yıllardır mahkemenizde yargılanıyorum. Hep basit cezalar verdiniz veya ertelediniz. Hırsızlıkla suça başladım; baktım ki bir şey çıkmıyor, sonra yağma suçunu işledim. Şimdi ‘yamadan’ ağır bir ceza aldım, cezaevine gireceğim. Baştan işlediğim suçlardan ceza alsaydım, belki de bu suçu işlemezdim. Gerçekten çocuğun dediği doğruydu. Yaptığı eylemin karşılığı olduğunu göstermeliydik. Tabi çok ağır hükümler verin, demiyoruz; ama eylemin karşılığı olmalı. Haklıya hakkı verilmeli, haksıza da haddini bildirmeliyiz. Bu olursa toplumda adalet ve huzur tesis edilir.”

Türkiye Adalet Akademisi Başkan Yardımcısı Mustafa Artuç, Türkiye’de işlenen suçların yüzde 30’nun mal varlığına karşı işlendiğinin üzerinde durdu. Büyükşehir Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü, Bölge Adliye Mahkemesi Cumhuriyet Başsavcısı Sabri Beytorun, Çukurova Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Kibar, Adli Yargı ve Adalet Komisyonu Başkanı Mehmet Kaya, İl Jandarma Komutanı Jandarma Albay Ünsal Bulut, il ve ilçelerden yaklaşık 100 hakim ve savcının katıldığı seminer 3 gün sürecek.

CİHAN

admin 3
Cevap bırakın