Prof. Dr. Ödül Bakır: Robotik Cerrahi Ağır Hizmet Süresini Kısaltıyor

Prof. Dr. Ödül Bakır: Robotik Cerrahi Ağır Hizmet Süresini Kısaltıyor

Özel bir kanalda yayınlanan sağlık programına katılan Prof. Dr. İhsan Bakır, kalp ameliyatlarında robotik cerrahide ameliyat safhasını ve sonrasındaki hastanın takibi sürecine ilişkin bilgi verdi. Ameliyatın ardından ertesi gün servise alınan hastanın 3-4 gün içinde taburcu edildiğini anlatan Bakır, 10 gün sonra da kendi arabasını kullanarak hastaneye kontrole gelinebildiğini kaydetti.

Türkiye’de sağlıkta bir dönüşüm sürecinin yaşandığına vurgu yapan Bakır, bir kamu hastanesinde ‘robotik cerrahi ile açık kalp ameliyatı ’ yapılmasının bunun bir göstergesi olduğunu dile getirdi.

Robotik cerrahi denildiğinde uslara hastanın robot tarafından ameliyat edildiğinin anlaşılmaması gerektiğini belirten Bakır, “Ameliyat safhasında cerrahi işlemler 7-8 kişilik bir ekip tarafından yapılıyor. Robot ise sadece bize yardımcı oluyor” ifadelerini kullandı.

“İMAN TAHTASI KESİLDİĞİNDE İYİLEŞME SÜRECİ UZUYOR”

Bir kamu hastanesi olan Mehmet Akif Ersoy Kalp Hastanesi ’nde robotik açık kalp cerrahisi ameliyatlarına geçen sene Temmuz ayında başladıklarını hatırlatan Prof. Dr. İhsan Bakır, “Robotik cerrahi ile yaklaşık 90 ’a yakın kalp cerrahi vakası gerçekleştirdik. Yani şu an özel sektör 4-5 senedir bu işi yapıyor. Biz onların rakamlarını sene sonuna kadar yakalamış olacağız. Normalde açık kalp cerrahisinde iman tahtası kesiliyor. Fakat robotik cerrahide çok küçük insizyonlarla iman tahtasını kesmeden bu ameliyatı yapmanız mümkün. İman tahtasını şunun için söylüyorum; ameliyattan sonra iyileşme sürecini çok uzatıyor iman tahtasını kestiğiniz zaman. Kemiğin kaynaması yaklaşık 2 ay alıyor. Bazen hastalarımızda iyileşmiyor. Enfeksiyon oluyor. Çok ızdıraplı bir süreç alabiliyor. Aynı zamanda bizim nekahet dönemi dediğimiz bu süreç robotik cerrahide 2 aydan 10 güne kadar düşebiliyor. Bu şu anlama geliyor; 10 gün sonra hastamız aracını kullanarak işine gidebiliyor” diye konuştu.

“ROBOTİK CERRAHİ, YOĞUN BAKIM SÜRECİNİ KISALTIYOR”

Bir devlet hastanesinde robotla açık kalp ameliyatının yapılmasını önemsediğini dile getiren İhsan Bakır şunları söyledi; “12 senelik sağlıkta dönüşüm süreci var. Bir kamu hastanesi olan Mehmet Akif Ersoy Kalp Hastanesi’nde robotik cerrahi ameliyatlar gerçekleştirilmiş olması belki sağlıkta dönüşüm sürecinin geldiği son nokta diyebilirsiniz. Şuanda özel sektörde 2 tane hastanemiz bu ameliyatları yapıyor. Neden önemli bu? 20 kat büyüterek alanı görebiliyorsunuz. Bu şu anlama da geliyor. Yani, bir terzi hassasiyetinde dikişlerini geçme imkanınız var. Hassas noktalardan geçerken yaralamıyorsunuz. Dokuya daha titiz, nazik davranıyorsunuz. Ve yoğun bakım sürecini çok kısaltıyorsunuz. Normalde açık kalp ameliyatında 24 saat, 48 saat yoğun bakımda tutulur. Fakat robotik cerrahi ile yapılan ameliyatta hastalarımız hemen ertesi gün servise naklediliyor. 3-4 gün içinde de evine gönderebiliyorsunuz. 10 ’uncu günde de arabasını kullanarak hastaneye gelip kontrolünü yapabiliyorsunuz.”

“ÇOCUK ÇAĞINDA KALP KONTROLLERİ ÖNEMLİ”

İstanbul Mehmet Akif Ersoy Kalp Hastanesi tarafından bir seneden beri okullarda kalp taraması gerçekleştirildiğini dile getiren Bakır, “Şu ana kadar 22 binden fazla çocuğumuzun kalbi EKG çekilerek tarandı, 600 tane çocuğumuzda kalp rahatsızlıkları tespit edildi. 17 tane çocuğumuzu ameliyat ederek sağlıklarına kavuşturduk. Bu bir sosyal sorumluluk projesi bunun önemini belirtmek için aileler seslenmek istiyorum. Lütfen, çocuğunuzun kalp sağlığını ilkokula, liseye başlamadan bir çocuk kalp doktoruna gösteriniz. Çünkü ileride gelişebilecek bazı kalp kası hastalıkları, ritim problemleri veya kapak hastalıkları çok sinsi seyredebiliyor. O nedenle ilerde geri dönüşümsüz hasarlara neden vermemek için bu çocuklarımız için erken tedbir alalım, bir çocuk kalp doktoruna mutlaka gösterelim” şeklinde konuştu.

CİHAN

, Prof. Dr. İhsan Bakır: Robotik Cerrahi Yoğun Bakım Süresini Kısaltıyor kelebeksohbetchat.net farkıyla sizlerle.

admin 56
Cevap bırakın