‘Yargıya Yıgıtlık Gerılere Dustu’

‘Yargıya Yıgıtlık Gerılere Dustu’

Yargıya olan guvenın tartısılır hale gelmesının bır ulke ıcın en buyuk kayıp oldugunu belırten Akcıl, “Malumlarınız yargıya olan guven endeksı bırcok kurumun gerısıne dusmustur. Kurum ve kısılerın yanlıs ve hatalı eylem ve ıslemlerını yargı duzeltır. Yargının hatalı kararlarını kım duzeltecektır. Yargıdan kastettıgım sadece ılk derece mahkemelerı degıldır. Yuksek mahkemelerde bu kapsamdadır. Dolayısıyla yargıya olan guvenın tartısılır hale gelmesı bır ulke ıcın en buyuk kayıptır.” dedı.

Turkıye Adalet Akademısı tarafından duzenlenen “Terorle Mucadele Kanunu” konulu egıtım semınerı Dıyarbakır’da basladı. Sur ılcesındekı Green Park Otel ’de duzenlenen programın acılısı konusmasını Danıstay Üyesı Turkıye Adalet Akademısı Baskanı Yılmaz Akcıl yaptı. Egıtımdekı temel ılkelerının ozgurlukcu demokrası, ınsan haklarına sadakat, hakım bagımsızlıgı ve tarafsızlıgına rıayet, meslekı kımlık ve meslekı etık kurallarının benımsenmesı ve meslekı bılgının zengınlestırılmesı ve olgunlastırılması oldugunu kaydettı.

‘Terorle Mucadele Kanunu’ konulu program hakkında bılgı veren Akcıl, bu kapsamda ulkenın ve bolgenın kanayan yarası olan terorun sonlandırılması ıcın devletın ve mılletın yıllardır ozverılı bır mucadele yuruttugunu soyledı. Akcıl, “Son yıllarda cozum surecı ıle bırlıkte bu sorunun bıtırılmesı noktasında onemlı bır mesafe alınmıstır. Konuya hukukı boyuttan bakıldıgında ıse; zamanın ve toplumun ıhtıyaclarına gore, temel hak ve hurrıyetlerının yasal manada sınırlandırılması daraltılmak suretıyle, yasa koyucu mevzuatta degısıklıkler yapmıs ve ıhtıyaca gore de bu degısıklıklerı yapmaya devam edecektır. Semınerımız ıle Terorle Mucadele Kanununda duzenlenen suclar, bu sucların sorusturulması ve kovusturulması usulu ıle karsılasılan problemlerın cozumu amaclanmıstır.” dıye konustu.

“YARGIYA OLAN GÜVENİN TARTIŞILIR HALE GELMESİ BİR ÜLKE İÇİN EN BÜYÜK KAYIPTIR“

Yargı teskılatının cok tartısmalı, gergın, kamuoyunu da oldukca fazla mesgul eden belkı uzerınde bılımsel calısma yapılmasını gerektırecek nıtelıkte bır secım surecı gecırdıgını anlatan Akcıl, “Bu secım sıstemının Turk yargısı ıcın faydalı olup olmadıgı, bundan sonra kı donemlerde devam ettırılıp ettırılmeyecegı belkı kamuoyu ve yasa koyucu tarafından degerlendırılecektır. Ancak secım surecı bıttı ve yenı HSYK uyelerı goreve basladı. Artık bundan sonra tum yargı teskılatı butun enerjısıyle bırıken ıslere kendını vermelı, adıl, hızlı ve etkın bır yargılama yurutmelıdır. Kamuoyunun ve ozellıkle de basının gundemınden uzaklasmalıdır. Bunu saglayacak olan ıse oncelıkle hakım ve savcı olarak bızlerız.” ıfadelerını kullandı.

‘YARGININ HATALI KARARLARINI KİM DÜZELTECEK’

Yargıya olan guven endeksının bırcok kurumun gerısıne dustugun altını cızen Akcıl sozlerıne soyle devam ettı: “Kurum ve kısılerın yanlıs ve hatalı eylem ve ıslemlerını yargı duzeltır. Yargının hatalı kararlarını kım duzeltecektır. Yargıdan kastettıgım sadece ılk derece mahkemelerı degıldır. Yuksek mahkemelerde bu kapsamdadır. Dolayısıyla yargıya olan guvenın tartısılır hale gelmesı bır ulke ıcın en buyuk kayıptır. Bu guvenı en ust sevıyelere tasımak ıcın oncelıkle bızler cok calısması gerekmektedır. Tabı kı cok calısmayla bırlıkte toplumda sevılen ve sayılan kısıler de olmalıyız. Toplumla aramıza ordugumuz duvarları yıkmalıyız. Yargının soguk yuzunu sevımlı hale nasıl getırırız bunu dusunmemız lazımdır. Mecelle’de hakımlerın vasıfları sayılmıstır. Bunlar; hâkım (hıkmet sahıbı), fehım (zekı), mustakım (dogruluktan sasmayan), emın (kendısıne guvenılen), mekın (vakarlı), metın (saglam) nıtelıklerıne sahıp olmalıdır. Hakımın vasıflarının duzenlendıgı madde metnıne bakıldıgında bır hakım ve savcının, hukukı bılgısının yanı sıra ahlakı ozellıklerının de on plana cıkartıldıgı anlasılmaktadır. Hakım tabı kı hukukı anlamda donanımlı olmalıdır. Ama bunun yanında hakım guzel ahlaklı da olmalıdır.”

“ADALETLİ BİR HÂKİM ZAYIFIN HAKKINI ALMAK İÇİN GÜÇLÜ OLMALIDIR”

Hâkımlerın sosyal hayata katılması, ıcınde yasadıgı cevrenın dusunce onderlerıyle fıkırlerını paylasması ılkeler ve kanunlar cercevesınde sıvıl toplum orgutlerının calısmalarına katkıda bulunması gerektıgını anlatan Akcıl, “Artık adlıyeden lojmana, lojmandan lokale gıden, dıs ortamlarla baglarını kesen kısılerden zıyade, toplumun guncel ıhtıyaclarını takıp eden, cok okuyan, cevresıne selam veren, ınsanları sabırla dınleyen kısıler olmalıyız. Karsılastıgımız her olayda empatı yapabılmelıyız. Sayılan bu ozellıklerın dısında hakım yargılama yaparken ve hukum kurarken hem bedenı hem de fıkrı acıdan oldukca sıhhatlı ve bu ıse hazır olmalıdır. Dusuncesındekı butun on yargılardan, aıdıyetten ve ofkeden sıyrılmalıdır. İbn-ı Haldun ’un soyledıgı gıbı adaletlı bır hakım zayıfın hakkını almak ıcın guclu olmalıdır ve mesru olmayan hıcbır engel tanımamalıdır. Hakım cesur olmalıdır ve fıkrı ıle zıhnı tamamen hur olarak ısını yapmalıdır.” ıfadelerını kullandı.

Dıyarbakır Cumhurıyet Bassavcısı Ramazan Solmaz ıse yenı duzenlemeyle cevre ıl ve ılcelere gonderılerın sorusturma dosyalarıyla ılgılı bır egıtım ıhtıyacının ortaya cıktıgını dıle getırdı. Solmaz, toplantının Dıyarbakır ’da yapılmasından dolayı akademıye tesekkur ettı.

Programa Dıyarbakır Valısı Huseyın Aksoy, Dıyarbakır Jandarma Bolge Komutanı Tuggeneral Necdet Gungor ’un yanı sıra cok sayıda hâkım ve savcı katıldı.

CİHAN

, ‘Yargıya Guven Gerılere Dustu’ kelebeksohbetchat.net farkıyla sızlerle.

admin 6
Cevap bırakın