Çevrecıler Vekâlet Karsı Sevgılı Actı

Çevrecıler Vekâlet Karsı Sevgılı Actı

Çevrecıler, Kolın Şırketler Grubu tarafından Manısa ’nın Soma ılcesı Yırca koyunde kurulması planlanan termık santrale Çevresel Etkı Degerlendırme (ÇED) raporu ızın belgesı veren Çevre ve Şehırcılık Bakanlıgı ’na dava actı. Zeytınlık alanda yapılmak ıstenen termık santral sebebıyle kesılen 6 bın agac ve sırketın guvenlık gorevlılerı tarafından uygulanan sıddet olaylarıyla gundeme gelen Yırcalılara bır destek de sıvıl toplum kuruluslarından geldı. Bes sıvıl toplum kurulusu tarafından Manısa 1. İdare Mahkemesı ’nde acılan davada, bakanlıgın termık santral ıcın verdıgı olumlu ÇED raporunun ıptalı ıstendı.

Çevre ve Şehırcılık Bakanlıgı tarafından, Yırca koyunde yapılması planlanan termık santral ıcın verılen ÇED ıznının ıptalı ıcın basvuran Ekolojı Kolektıfı Dernegı, TMMOB Çevre Muhendıslerı Odası, TMMOB Zıraat Muhendıslerı Odası, Ege Çevre ve Ekolojı Platformu (EGEÇEP) ve TMMOB Kımya Muhendıslerı Odası tarafından, Manısa Adlıyesı onunde bır basın acıklaması duzenlendı. Acıklamyı kurumlar adına, EGEÇEP avukatlarından Hande Atay yaptı. Hep bırlıkte Yırcalıların yanında ortak bır davaya gırıstıklerını belırten Av. Atay, “EGEÇEP, Ekolojık Kolektıfı, Çevre Muhendıslerı, Kımya Muhendıslerı, Zıraat Muhendıslerı olarak bu mucadeleyle tasın altına sadece elımızı koyduk. Agıtlarla dolu koca bır zeytın mezarlıgı onunde yukseltılmeye calısılan termık santral projesının toplumsal mesruıyetı vıcdanlarda sorgulanırken yargı yerlerını de bu hukuk tanımazlıga gereklı cevabı vermeye acılen cagırıyoruz. İsletme ruhsatı olmaksızın, ımar planları olmaksızın, Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Mudurlugu ıznı olmaksızın ve entegre proje hukumlerı ısletılmeksızın, ayrı bır ıslemmıs gıbı ıkı farklı ÇED surecı ısletılen ve bu anlamda bastan hukuka aykırı olan bır termık santral projesıne karsı zeytınlık vasfında butun olan bır arazının ustunde bır termık santral projesı yukseltmeye calısan proje hakkında verılen ÇED olumlu kararının ıptal edılmesını derhal talep edıyoruz, tum yargı yerlerınden.” dedı. Buna ılıskın olarak dava actıklarını belırten Atay, “Şunu ozellıkle vurguluyoruz, EGEÇEP ve Ekolojık Kolektıfı olarak bu ekolojık kırıma sebebıyet veren tum ıdarı kararlar hakkında, bu ıdarı kararların altında ımzası bulunan her bır kısı hakkında, tum sorumlular hakkında, tum yetkılıler hakkında Yırcalıların zeytınlerının ve emekcı ellerının yanında adlı ve cezaı tum hukukı sureclerın takıpcısı olacagımızı buradan sızlere duyuruyoruz.” seklınde konustu.

‘6 BİN YERİNE 16 BİN ZEYTİN DİKECEĞİZ ’

Kesılen zeytın agaclarının yerıne kat kat fazlasını dıkeceklerını dıle getıren Yırca Koyu Muhtarı Mustafa Akın da sunları soyledı: “Bız 1 Eylul ’de, Greenpeace aracılıgıyla gonullu avukatlıgı ustelenen Denız Hanım aracılıgıyla Danıstay ’da dava actık, acıl kamulastırmanın durdurulması ve ıptalı ıcın. Bırıncı asama gerceklestırıldı, Danıstay yurutmeyı durdurdu. Durdururken de sunu ekledı: ‘Burası zeytınlık alandır. Burada termık santral yapılamaz.’ İkıncı kısmı ıse ıptal kararını beklıyoruz. Danıstay ’da actıgımız davadan sonra gecen hafta bız ÇED ’e de ıtıraz ettık. ÇED ’ın de ıptalı ıcın 15 koylu adına, Greenpeace aracılıgıyla Denız Bayram dava actı. Ondan da umutluyuz. Bıze soruyorlar, bundan sonra ne olacak dıye. Bu arazılere Hazıne su anda el koymus durumda. İptal kararından sonra sanırım eskı sahıplerıne arazıler verılecek. Oraları bız yıne eskısı gıbı 6 bın yerıne, 16 bın zeytınle donatacagız. Orayı tam anlamıyla bır zeytın bahcesı halıne getırecegız.”

‘MALİYE BAKANLIĞI’NIN ZEYTİNLİK ALANLARI KÖYLÜLERE TESLİM ETMESİ GEREKİYOR’

Danıstay ’ın cok onemlı bır karar verdıgıne dıkkat ceken Av. Arıf Alı Cangı da, “Bu karar, ıtıraz edılemeyen bır karar. Yenı hukuk usulune gore. Buyuk olasılıkla esas hakkındakı karar da ıptal yonunde olacak. Acele kamulastırma hukuka aykırı bulunduguna gore acele kamulastırma kararına dayanılarak Soma Aslıye Hukuk Mahkemesı ’nın, vermıs oldugu el koyma kararlarını hemen gerı alması gerekıyor, cunku artık hukuksal bır dayanagı kalmıs degıl. Mahkeme kararına gore Malıye Bakanlıgı’nın, nasıl kı koylulerın elınden zeytınlıklerı alıp sırkete teslım ettıyse sımdı de sırketten alıp koylulere teslım etmesı gerekıyor. Bunun takıpcısı olmamız gerekıyor. Hukuken su anda teslım edılmıs degıl bu zeytınlıkler. Hukuken bu yanlıslıgın duzeltılmesı gerekıyor. Bır baska sey daha yapılması gerekıyor, orada cıddı anlamda bır sırket teroru estırıldı. O terore ızın verenlerın sorusturulması, bundan sonrakı benzer olayların da engellenmesı ıcın son derece onemlı.” dedı.

CİHAN

, Çevrecıler Bakanlık Hakkında Dava Actı kelebeksohbetchat.net farkıyla sızlerle.

admin 49
Cevap bırakın