Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı tarafından koordine edilen ‘İşe katıl hayata atıl’ isimli proje ile sadece Ankara’da 10-15 kişilik hedefle başlayan projeye sadece bir firmadan 40 engelli talebi geldi. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Ayşenur İslam, projenin iş koçlarının çalışmaları ile engellilerin iş dünyasına katılımının sağlanmasının amaçlandığını ve işin güzel tarafının iş koçlarının özel istihdam büroları üzerinden çalışacağını söyledi.
Garanti Bankası’nın maddi destek sağladığı ve Gazi Üniversitesi’nin de katkı sunarak teknik yardımda bulunduğu proje İstanbul’da tabideıldı. İlk etapta 5 ilde uygulanan ve 300 engelliye iş imkanı sağlanan çalışmanın tabideım toplantısında Bakan İslam ile birlikte Garanti Bankası Genel Müdürü Ergun Özen ve projenin destekçileri bir araya geldi.
Projenin bakanlık personelleri tarafından yapılan bir yurt dışı gezisi sonrası gündeme geldiğini ve hayata geçirildiğini anlatan Bakan İslam, mentörlük sistemi olarak uygulanan sistemin Türkiye’de de uygulanabileceğinin bu şekilde ortaya çıktığını anlattı. Engelli istihdamında iki unsurun öne çıktığını bunların aylık bağlanması ya da kamuda istihdam ihtimali olduğunu belirten İslam, özel sektörde de bu tür imkanların hayata geçirilebileceğinin bu proje ile mümkün olabileceğini dile getirdi. İslam projeyi şöyle anlattı: “Bir taraftan özel sektörün eleman ihtiyacı araştırılıyor, diğer taraftan bu elemanların kimler tarafından karşılanabileceği konusu araştırılıyor. Engelli çalışma arzusu olan vatandaşlarımız ile engelli istihdam etmek isteyen özel sektör buluşturuluyor ve bunların uyumlu çalışması proje kapsamında sağlanıyor. Engelli işe nasıl katılacak, nasıl çalışacak, muhesas sorunlar nasıl giderilecek bunlarla ilgili bir temsilci bulunabilecek mi gibi gibi sorunlar. Bu proje bunların tamamen ortadan kaldırılması bakımından çok önemli”
Bakan İslam, evde bakım desteği verilen engelli sayısının 450 bin civarında olduğunu, engelli aylığı kişi sayısının ise 600 bin civarında olduğunu anlattı. Kamu da istihdam edilen engelli sayısının 34 bine ulaştığını belirten İslam, özel sektördeki engelli sayısı ise 90 bine ulaştığını hatırlattı. İslam, “Çalışmalar 4-5 aydır devam ediyor. Pilot il olan Ankara’da sistem çalışmaya başladı. 15 koç özel istihdam büroları ile başladılar. Hedef 10-15 kişiyi işe yerleştirmekti ama şu anda bir firmadan aldığımız talep 40 engellinin istendiği yetiştirilmesinin arzu edildiği.” ifadesini kullandı. Engelli istihdamında sürekliliğin sağlanmasının önemine işaret eden İslam, “Engelli koçları bakanlığa mı bağlı çalışacak? Hayır değil, işin güzel tarafı da o zaten. Bu bir kamu programı değil özel sektör programı. Engelli koçları özel istihdam bürolarına bağlı olarak çalışıyorlar.” dedi.
Garanti Bankası Genel Müdürü Ergun Özen de projeyi destekleyerek engellileri istihdam oluşturmaya çalıştıklarını, 53 engelli dostu şubenin hizmet verdiğini ve hedefin bu rakamı 80’e çıkarmayı amaçladıklarını hatırlattı. Özen, banka paramatiklerinin klavyelerini uygun yükseklik ayarı ile donatıp sesli hizmet özelliği verecek şekilde dönüştürdüklerini belirtti.
Toplantıda bakan yetkileri engelli sayılarının tespitine yönelik gazetecilerin de sorularını cevaplayarak engelli sayısının son tespitlere göre 5 milyon engelli bulunduğunu belirtti.
CİHAN
, Engellilere Yeni İstihdam Modeli kelebeksohbetchat.net farkıyla sizlerle.