Gece, gündüz arasındaki sıcaklık farkının az olması nedeniyle pancar bitkisinin şeker oranı düştü. Pancarda bu yıl şeker kaybı yüzde 12 ’lere düştü.
Ankara Pancar Ekicileri Kooperatifi Başkan Muhittin Bıyıkoğlu, mevsimin sıcak geçmesi nedeniyle pancar bitkisinin gelişim gösteremediğini, yaprak hastalığı dolayısıyla bitkideki şeker üretiminin kaybolduğunu söyledi. Bıyıkoğlu, Başkentin en büyük şeker pancarı üretim merkezinin Polatlı olduğunu belirtti. 300 bin ton üretim kotasına sahip olduklarını anlatan Muhittin Bıyıkoğlu, 240 bin ton dolayında rekolte beklediklerini vurguladı. Bıyıkoğlu, 60 bin ton kayıp beklediklerini ifade etti. Eylül ayında yaşanan aşırı sıcakların şeker pancarının gelişimini etkilediğini aktaran Muhittin Bıyıkoğlu, “Normal şartlarda sıcaklık oranı Ağustos ayının ortalarında düşmeye başlardı. Fakat bu yıl Eylül ayının ortasına kadar devam ettiği için pancar bitkisi gelişemedi.” dedi.
Hükümetin uyguladığı pancar alım fiyatlarında baz alınan şeker oranının yüzde 16 olduğunu kaydeden Muhittin Bıyıkoğlu, Bu durumda önümüzdeki günlerde ton başına 155 lira olarak açıklanması beklenen şeker pancarı fiyatının, üretimdeki düşük şeker oranı nedeniyle ton başına 120 liraya kadar düşebileceğini, böylece hububattan sonra çiftçinin ikinci kez üretimden büyük zarar göreceğini dile getirdi. Bıyıkoğlu, şeker pancarı fiyatındaki polar oranının yüzde 12 ila 14 arasında açıklanmasını istedi.
PANCARDA HASTALIK TEHDİDİ
Ankara Pancar Ekicileri Kooperatifi Başkan Muhittin Bıyıkoğlu, şeker pancarında bu yıl cercospore ile nematot hastalıklarının gözüktüğünü söyledi. Bıyıkoğlu, bu hastalığa çare bulunamadığı için Fransa ’da pancar bitkisi üretiminin 12 yıl süreyle yasaklandığını aynı felaketin Türk çiftçisinin başına gelmesinden endişe ettiklerini dile getirdi.
CİHAN
, İklim Değişikliği Şeker Pancarını Vurdu kelebeksohbetchat.net farkıyla sizlerle.